Respondemos todas aquellas dudas referentes a los diferentes procesos implicados en la propiedad industrial.
Tant per a patents com per a models d'utilitat són requisits necessaris que les invencions siguin noves, impliquin activitat inventiva i tinguin aplicació industrial.
En el cas dels models d'utilitat aquests requisits són similars als que regeixen per a les patents, és a dir, novetat i activitat inventiva, tot i que s'apliquen d'una manera menys estricta. A més, els models d'utilitat són sempre objectes (instruments, eines, aparells, dispositius), la configuració, estructura o constitució dels quals determini un avantatge apreciable per al seu ús o fabricació.
Per això les invencions de procediment, els productes químics, els aliments o les invencions que incorporen matèria biològica no poden ser protegides com a models d'utilitat.
A partir de l'1 d'abril de 2017, amb l'entrada en vigor de la nova Llei 24/2015, de 24 de juliol, de patents, únicament quedaran excloses de la protecció mitjançant model d'utilitat les invencions que es refereixin a procediments i les que recaiguin sobre matèria biològica i sobre substàncies i composicions farmacèutiques.
Sí, és possible sol·licitar el canvi de modalitat de model d'utilitat a patent d'invenció fins que acabi el termini per contestar a les oposicions i, si escau, a les objeccions formulades per l'OEPM. Si no es presenten oposicions, el sol·licitant podrà demanar el canvi de modalitat fins a la concessió.
En cas que s'accepti el canvi no es modifica la data de presentació o prioritat.
S'ha de presentar la documentació següent:
- Instància de sol·licitud (mod. 3101, disponible a l'apartat Utilitats/Formularis de la pàgina web de l'OEPM, www.oepm.es) en què s'indiqui que se sol·licita un canvi de modalitat (és important que s'assenyali com a modalitat “patent d'invenció”, com a tipus de sol·licitud “canvi de modalitat” i que es facilitin les dades completes del model d'utilitat d'origen).
- Un resum de la invenció en un màxim de 150 paraules.
Aquest tràmit comporta el pagament de la taxa “Sol·licitud de canvi de modalitat” segons llista vigent de Taxes i preus públics (disponible a l'apartat Utilitats/Taxes i preus públics de la pàgina web de l'OEPM).
La presentació de la documentació podeu fer-la als mateixos llocs assenyalats per a dipòsit de patent o model d'utilitat.
Actualment, només un petit, encara que significatiu, nombre de països i regions ofereix protecció mitjançant model d'utilitat. Aquests països són els següents:Alemanya, Argentina, Armènia, Austràlia, Àustria, ARIPO, Bielorússia, Bèlgica, Brasil, Bulgària, Xina, Colòmbia, Costa Rica, Dinamarca, Eslovàquia, Espanya, Estònia, Etiòpia, Rússia, Filipines, Finlàndia, França, Geòrgia, Grècia, Guatemala, Hongria, Irlanda, Itàlia, Japó, Kazakhstan, Kenya, Kirguizistan, Malàisia, Mèxic, OAPI, Països Baixos, Perú, Polònia, Portugal, República Txeca, República de Corea, República de Moldova, Tadjikistan, Trinitat i Tabago, Turquia, Ucraïna, Uruguai i Uzbekistan.(http://www.wipo.int/sme/es/ip_business/utility_models/utility_models.htm)
Sí, és possible demanar una patent en un altre país sobre la base d'un model d'utilitat, ja que el DRET de PRIORITAT (inclòs en el Conveni de la Unió de París) és també aplicable a aquests, amb la mateixa durada de 12 mesos que s'utilitza en patents.
A més, s'ha de tenir en compte que no tots els països permeten la protecció per model d'utilitat, per la qual cosa l'única possibilitat d'obtenir la protecció a una invenció és a través de patents.
En el cas de la patent europea, és possible acollir-se al dret de prioritat partint d'una sol·licitud prèvia de model d'utilitat a Espanya.