Ministerio de Industria, Turismo y Comercio LogoMinisterior

Preguntas frecuentes

 

Respondemos todas aquellas dudas referentes a los diferentes procesos implicados en la propiedad industrial.

Borrar palabras clave
Todas
Propiedad Industrial
Marcas y Nombres Comerciales
Marcas colectivas y de garantía
Prueba de uso
Marcas internacionales
Transformaciones
Patente nacional y modelo de utilidad
Certificado complementario de protección
Patente europea y validación
Solicitud internacional PCT
Restablecimiento de derechos
Transmisiones y licencias
Tasas
Gestión y valoración de patentes
Representación
Agentes de la propiedad industrial (API)
Examen de calificación europeo (EQE)
Representación y Brexit
Clasificaciones
Nulidad y caducidad de marcas y nombres comerciales

Com a regla general, el dret a una invenció laboral feta per un treballador contractat per una empresa per dur a terme una activitat inventiva, llevat de pacte en contra, pertany a l'empresari de qui depèn.

Només en el cas que l'aportació del treballador a la invenció i la importància d'aquesta per a l'empresa excedeixin de manera evident el seu contracte o relació de feina, tindrà dret a una remuneració suplementària.

Si el treballador no està contractat per investigar, però obté una invenció relacionada amb la seva activitat professional gràcies als mitjans o els coneixements adquirits a l'empresa, l'empresari pot decidir entre obtenir la titularitat o reservar-se un dret d'utilització de la invenció, tot i que en ambdós casos ha de compensar econòmicament el treballador.

En la nova Llei de patents 24/2015, de 24 de juliol, es manté la mateixa regulació.

Dependrà del temps que faci des que va marxar de l'empresa. La llei estableix que les invencions per a les quals es presenta una sol·licitud de patent dins l' any següent a l'extinció de la relació laboral o de servei poden ser reclamades per l'empresari.

En la nova Llei de patents 24/2015, de 24 de juliol, s'indica, referent a això, que aquestes invencions per a les quals es presenta una sol·licitud de patent dins l'any següent a l'extinció de la relació de treball o de servei es presumeix, tret de prova en contra, que s'han fet durant la vigència de la relació esmentada.

D'acord amb les estadístiques corresponents a dades de patents i models d'utilitat espanyoles sol·licitades l'any 2014 per titular:

Any 2014

Patents

Models d'utilitat

Empreses

36,22%

33,93%

Inventors

40,45%

64,76%

Organismes públics i universitats

20,19%

1,27%

Hi ha diferents tipus d'ajuts concedits per diversos organismes públics i comunitats autònomes. La gestió d'aquests ajuts és competència de cadascun dels organismes. Per tal de facilitar l'accés a aquesta informació, a la pàgina web de l'OEPM s'ha inclòs una secció en la qual es resumeixen les característiques principals dels ajuts esmentats i s'ofereix informació de contacte per a cada un dels organismes públics responsables de la seva gestió (veure apartat “Ajudes i subvencions”).

D'altra banda, l'OEPM permet l'ajornament del pagament per a sol·licitants amb baixos ingressos, considerant-se com a tals aquelles persones els ingressos de les quals no superin el quàdruple del salari mínim interprofessional o els ingressos del quals, sumats als del seu cònjuge, no superin el doble del salari mínim interprofessional. En aquests casos, és possible sol·licitar que els sigui concedida la patent sense necessitat de satisfer taxes de cap classe durant els tres primers anys, i rescabalar, en els anys successius, les quantitats que hagués deixat d'abonar.

Des de l'any 2007 l'OEPM disposa, també, d'un programa de subvencions per ajudar els sol·licitants de models d'utilitat, patents nacionals, europees o internacionals. Aquests ajuts es concentren en els costos de traducció i les taxes que cal pagar a les diferents oficines nacionals o regionals per obtenir una patent, sempre que reuneixin els requisits que estableix la convocatòria que es publica anualment al BOE. A la pàgina web de l'OEPM és possible consultar tota la informació relacionada amb aquest programa d'ajuts.